sos bechamel cu apa

Sosul bechamel este unul dintre cele mai clasice și versatile sosuri din bucătăria internațională. Cu o bază de lapte și unt, acest sos poate fi folosit în diverse rețete, de la paste și lasagna până la gratinuri și sosuri pentru legume. Cu toate acestea, pentru cei care doresc să evite utilizarea laptelui de vacă sau care sunt intoleranți la lactoză, o variantă alternativă este reprezentată de sosul bechamel cu apă.

Originea sosului bechamel

Sosul bechamel își are originile în bucătăria franceză și a fost numit după Marquisul de Bechamel, un fost ministru de finanțe al regelui Louis XIV. Acest sos a devenit apreciat în întreaga lume datorită texturii sale cremoase și aromei bogate.

Ingredientele necesare

Pentru a prepara sosul bechamel cu apă, vei avea nevoie de:

 • Apă
 • Unt
 • Făină
 • Sare și piper
 • Opțional: nucșoară sau alte condimente după preferințe

Modul de preparare

Pentru a pregăti sosul bechamel cu apă, urmează acești pași simpli:

 1. Într-o cratiță, topiți untul la foc mediu.
 2. Adăugați făina și amestecați continuu până când obțineți o pastă omogenă (roux).
 3. Încet, începeți să adăugați apa, amestecând în mod constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
 4. Continuați să amestecați până când sosul se îngroașă și atinge consistența dorită.
 5. Condimentați cu sare, piper și, dacă doriți, cu alte condimente precum nucșoară.

Utilizările sosului bechamel cu apă

Sosul bechamel cu apă poate fi utilizat în diverse feluri, înlocuind cu succes varianta tradițională cu lapte. Poate fi folosit ca bază pentru paste, sosuri pentru legume sau în diverse preparate gratinate. Fiind ușor de preparat și având un gust delicios, acest sos este apreciat de cei care doresc să evite produsele lactate sau care sunt în căutare de variante mai ușoare.

Vezi și:  Sos de spanac congelat

Sosul bechamel cu apă este o variantă delicioasă și versatilă a clasicului sos bechamel, potrivită pentru cei care doresc să evite produsele lactate sau care sunt intoleranți la lactoză. Cu ingrediente simple și un mod simplu de preparare, acest sos poate fi utilizat în diverse rețete pentru a adăuga un gust cremos și bogat.

Modificări dietetice

Pentru cei care adoptă o dietă vegană sau vegetariană, sosul bechamel cu apă reprezintă o opțiune excelentă pentru a înlocui varianta tradițională cu lapte și unt. Prin utilizarea unor alternative vegane, precum untul vegan și făina de grâu integral, acest sos poate fi adaptat pentru a se potrivi diferitelor preferințe dietetice.

Ingredient Cantitate
Apă 500ml
Unt vegan 50g
Făină de grâu integral 50g
Sare și piper după gust
Opțional: nucșoară sau alte condimente vegane după preferințe

Întrebări Frecvente

 • Care sunt alternativele potrivite pentru untul vegan?
 • Se pot folosi alte tipuri de făină în loc de făină de grâu integral?
 • Cum se poate adapta sosul pentru a fi mai picant sau mai aromat?


Vezi și:

Photo of author

Pite

Pite, pasionat de arta preparării pizzei. Pe blogul lui vei găsi rețete autentice și trucuri pentru a obține pizza perfectă. Cu experiența sa în coacerea și încântarea gusturilor, Pite împărtășește pasiunea sa pentru pizza cu cititorii. Descoperă combinațiile savuroase de ingrediente și secretele coacerii crocante. Bine ai venit pe blogul lui Pite, dedicat pasionaților de pizza!

Lasă un comentariu